Municipal Site of Melitopol City, Ukraine
Людям із порушенням зору
Стандартна версія

МЕЛІТОПОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА
ОФІЦІЙНИЙ ІНТЕРНЕТ-ПОРТАЛ

У Мелітополі переглянули вартість харчування у дитячих садках

5
915

Сьогодні відбулось планове засідання виконавчого комітету. Члени виконкому розглянули ряд актуальних питань, серед яких — збільшення вартості харчування в закладах дошкільної освіти.

Мелітопольський міський голова Іван Федоров зазначив, що розцінки, які діяли до сьогодні, не переглядались з грудня 2018 року.

- За цей час не тільки збільшились ціни на всі продукти харчування, а й змінилося меню у дошкільних навчальних закладах. Як відомо, у Мелітополі, як і по всій країні, з 1 січня запроваджене оновлене чотиритижневе меню. Воно передбачає збільшення у меню сезонних овочів та фруктів, хлібобулочні та макаронні вироби з твердих сортів пшениці та цільного зерна, кисломолочні продукти тощо. Додатково у раціон дітей вводяться нові продукти, а це збільшило вартість харчування, - пояснив Іван Федоров.

Начальник управління освіти Ірина Щербак розказала, що з 1 січня 2022 року всі заклади дошкільної освіти міста розпочали роботу за новими нормами та порядком організації харчування. Якщо з 2006 року діяло двотижневе меню на літо-осінь та зиму-весну, то тепер введено чотиритижневе сезонне меню.

 - Раніше акцент робився на норми споживання того чи іншого продукту, зараз чітко визначена енергетична цінність кожного прийому їжі (сніданку, обіду та вечері). Такі зміни були прийняти для приведення калорійності раціону та структури харчування до фізіологічних потреб дитини. Крім того, змінені вікові категорії, за якими організовується харчування. Раніше вони були такими: ясла – від 1 року до 3-х років, сад – від 3-х до 6(7) років. Зараз – від 1 року до 4-х років, від 4-х до 6(7) років. Ми також збільшили кількість споживання свіжих та сушених фруктів, кисломолочних продуктів (йогурт, кефір), круп та бобових (зокрема, сочевиці та квасолі). Обмежили кількість споживання солі та цукру, жирів рослинного та тваринного походження. Зменшили кількість споживання хлібобулочних виробів та картоплі. У раціон малят введений цільнозерновий хліб. Повністю виключені ковбасні вироби, рибні, м’ясні та плодоовочеві консерви, кондитерські вироби, - розповіла Ірина Анатоліївна.

За сезонним чотиритижневим меню була обчислена вартість денної норми продуктів харчування, установлена для однієї дитини (з урахуванням її віку та 3-разового харчування). - Щодня дітям за новим меню треба давати сезонні овочі та фрукти (свіжі або заморожені), квашені овочі, макарони з твердих сортів пшениці, сочевицю, квасолю, гарбуз, цільнозерновий хліб та кисломолочні продукти, яких раніше у меню не було. Ціни на продукти харчування зросли (особливо на свіжі фрукти та овочі), подорожчало м'ясо яловичини, телятини та морської риби, додатково у раціон дітей вводяться нові продукти, які збільшили розрахункову вартість харчування. Виходячи з цього, ми пропонуємо збільшити вартість харчування в закладах дошкільної освіти для дітей від 1 до 4-х років – до 37 грн., для дітей від 4-х до 6(7) років – до 47 грн., - зазначила начальник управління освіти.

Мелітопольський міський голова додав, що вказане рішення доволі складне. Адже збільшення вартості харчування у дитячих садках призведе не тільки до додаткових витрат батьків, які сплачують 70 % харчування, а й міського бюджету - майже 5 млн гривень.  

Члени виконкому одностайно підтримали рішення про збільшення вартості харчування в дитячих садках. Вони також розглянули планові питання, питання захисту прав дітей, опікунської ради, соціального захисту, комунальної власності, ЖКГ, будівництва та реконструкції, освіти, культури та молодіжної політики, житлові та інші питання.

 

 

Також за темою

Роковини найбільшої техногенної катастрофи – вибуху на 4-му реакторі Чорнобильської АЕС. Читати далі

Роковини найбільшої техногенної катастрофи – вибуху на...

Трагедія Чорнобиля змінила світ. Вона показала, наскільки небезпечними можуть бути технології, і яке велике значення має людська відповідальність.
Про актуальні вакансії в підзозділах ЗСУ можна дізнатися в Центрі рекрутингу української армії Читати далі

Про актуальні вакансії в підзозділах ЗСУ можна дізнатися в Ц...

За місяць до запорізького рекрутингового центру української армії звернулося більше 700 людей
Як отримати статус дитини, яка постраждала внаслідок збройного конфліктуЧитати далі

Як отримати статус дитини, яка постраждала внаслідок збройн...

Для батьків та опікунів які з дітьми виїхали з м. Мелітополь, є можливість оформити статус дитини, яка постраждала внаслідок збройного конфлікту.