Municipal Site of Melitopol City, Ukraine
Людям із порушенням зору
Стандартна версія

МЕЛІТОПОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА
ОФІЦІЙНИЙ ІНТЕРНЕТ-ПОРТАЛ

Чотиритижневе меню у дитячих садках: малюки вподобали фіш-боли та рожеві сирники з морквою

5
1098

Як відомо, з 1 січня 2022 року всі заклади дошкільної освіти міста розпочали роботу за новими нормами та порядком організації харчування. Для організації триразового харчування дітей віком від 1 до 6 (7) років у дитячих садках Мелітополя розробили чотиритижневе сезонне меню. Чим годують дошкільнят та як виглядають страви, продемонстрували в управлінні освіти.

За словами очільниці управління освіти Ірини Щербак, зараз чітко визначена енергетична цінність кожного прийому їжі (сніданку, обіду та вечері), тоді як раніше акцент робився на нормі споживання того чи іншого продукту.

- Були змінені вікові категорії, за якими організовується харчування. Раніше були такі категорії: ясла – від 1 року до 3-х років, сад – від 3-х до 6(7) років. Зараз – від 1 до 4-х років, від 4-х до 6(7) років. Ми збільшили кількість споживання фруктів, овочів, м’яса, риби, молока та кисломолочних продуктів, круп та бобових. Обмежили кількість споживання солі та цукру, жирів рослинного та тваринного походження. Зменшили кількість споживання хлібобулочних виробів та картоплі, і зовсім виключили ковбасні вироби, рибні, м’ясні та плодоовочеві консерви, кондитерські вироби, - розповіла Ірина Щербак.

Щоб забезпечити різноманітність харчування дітей, у місті створили робочу групу, до складу якої увійшли керівники дитсадків, старші медичні сестри, шеф-кухарі. На основі технологічних карт на страви, що затверджені МОЗ, склали примірне чотиритижневе сезонне меню для закладів дошкільної освіти та погодили його з територіальним органом Держпродспоживслужби.

У меню дошкільнят з’явились такі страви, як мафіни з овочами та твердим сиром, овочево-курячий бігос, рожеві сирники з морквою, фіш-боли в томатному соусі, різотто з зеленим горошком та твердим сиром, фалафель з гороху чи квасолі, гратен, багато овочевих страв.

В управлінні освіти зазначають: реформа харчування у закладах дошкільної освіти спрямована на формування здорових харчових звичок дитини. Аби зацікавити дошкільнят новим меню, працівники дитсадків змінюють подачу страв. Як виглядає раціон дітей, можна подивитись на прикладі меню минулого тижня (див. фотогалерею).

 

 

Також за темою

Про актуальні вакансії в підзозділах ЗСУ можна дізнатися в Центрі рекрутингу української армії Читати далі

Про актуальні вакансії в підзозділах ЗСУ можна дізнатися в Ц...

За місяць до запорізького рекрутингового центру української армії звернулося більше 700 людей
Як отримати статус дитини, яка постраждала внаслідок збройного конфліктуЧитати далі

Як отримати статус дитини, яка постраждала внаслідок збройн...

Для батьків та опікунів які з дітьми виїхали з м. Мелітополь, є можливість оформити статус дитини, яка постраждала внаслідок збройного конфлікту.
До уваги військовослужбовців, ветеранів війни та членів їх родинЧитати далі

До уваги військовослужбовців, ветеранів війни та членів їх р...

У місті Запоріжжі розпочала роботу Комунальна установа «Центр підтримки внутрішньо переміщених осіб, ветеранів війни та членів їх родин» М...