Municipal Site of Melitopol City, Ukraine
Людям із порушенням зору
Стандартна версія

МЕЛІТОПОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА
ОФІЦІЙНИЙ ІНТЕРНЕТ-ПОРТАЛ

Фалафель, бігус, різотто, гратен — чим дивує оновлене меню у мелітопольских школах та дитсадках

6
1068

З 1 січня заклади освіти Мелітополя, як і всієї країни, перейшли на оновлене чотиритижневе меню. Менше цукру, більше птиці, різноманітність круп та овочів - як тепер годують дітей у школах та дитсадках, ми побачили на власні очі у школах №№ 16 та 23.

Начальник управління освіти Ірина Щербак зазначає, що примірне чотиритижневе сезонне меню всім закладам освіти рекомендує Міністерство охорони здоров'я. Проте на його основі можна розробляти і своє меню, яке потім затверджується у Держпродспоживслужбі. Вартість харчування у Мелітополі не змінилася — сніданок для дітей пільгових категорій коштує 35 гривень. Проте сам раціон зазнав істотних змін.

- Вже минулого року ми виключили з меню сардельки та сосиски, з вересня зменшували кількість цукру, збільшували кількість овочевих та фруктових салатів. Сьогодні повністю змінився підхід до організації шкільного харчування. У меню стало більше м'ясних страв — яловичина, свинина, курятина подаються з овочевим гарніром.

Зменшилась кількість цукру у стравах, сіль використовується тільки йодована. Додали кисломолочні продукти, яких раніше у закладах освіти не було. Тепер у меню також бобові — сочевиця, квасоля, крупи — гречана, рис, булгур, кус-кус. Вживання картоплі зменшено до двох разів на тиждень. Якщо раніше харчування дитини розраховувалось по нормам, то тепер за віком і співвідношенням білків, жирів, вуглеводів.

Змінився підхід і до виготовлення хлібобулочних виробів. Сьогодні ми даємо дітям хліб та здобу лише з цільнозернової муки.

Розроблено 160 технологічних карток, з яких ми обираємо меню для наших дітей. Готують наші повари смачно, проте ніхто не відміняв смаки — у когось дитина не любить рибу, у когось — овочі. Меню корисне, проте до нього треба звикнути. І тут велику роль відіграють навички та творчість наших кухарів — наскільки смачно вони приготують і наскільки естетично виглядатиме страва, - розповідає Ірина Щербак.

Директор спеціалізованої школи № 23 Олена Тюріна каже, що переробляти меню почали з вересня минулого року. З двотижневого воно стало чотиритижневим, змінилися вагові та калорійні норми харчування.

- Технолог зробив колосальну роботу, аби підготувати чотиритижневе меню, яке було затверджено Держпродспоживслужбою. За основу ми брали запропоноване МОЗ меню, додали свої традиційні блюда, розробляли технологічні картки. Зараз працюємо активно з батьками, адже бачимо у соцмережах негатив щодо зміни меню. Ми робимо аналіз і бачимо, що діти не звикли їсти овочеві салати, тушковані м'ясо і рибу, які зараз ні в якому разі не смажаться. Ми запрошуємо вакцинованих батьків на сам процес харчування, аби вони побачили не на фото, а у реальності, що саме їдять діти. Роз'яснюємо, як готуємо, що входить до складу. Часто самі батьки не розуміють, як можна їсти сирник без цукру. І тут ми додаємо моркву, яка робить його солодким. І ми бачимо, що діти оцінили це — сирники з'їдені всі! Звісно, потрібно звикнути до оновленого меню, як і до будь-яких нововведень. Проте тут є гарантія — стовідсотково виграють наші діти, адже це збалансований та корисний раціон, - резюмували директор СШ № 23.

Оцінили нове меню і більшість дітей. Учні початкових класів говорять, що у школі готують смачно. Найбільше школярі вподобають запіканку та сирники з морквою, кашу з м'ясом, овочеве рагу. Задоволені кількістю фруктів, а овочеві салати обирають за смаком — хтось полюбляє буряк, інші — капусту чи моркву.

Звикають до такого раціону дітей і батьки. Мати учениці третього класу СШ-23 Катерина каже, що сьогодні вчить дитину любити овочі.

- Ми маємо розуміти, що їжа має бути не тільки смачною, а й корисною. Нове меню різноманітне, і що подобається мені в рекомендаціях Євгена Клопотенка — це наші, українські страви, з простих продуктів. Моя дитина із задоволенням їсть у школі, бо ми і вдома намагаємося дотримуватися правил здорового харчування. Ковбасні вироби не їмо, тому і за сосисками у школі не сумуємо. А ось овочеві салати для дочки незвичні, проте ми над цим працюємо. Вже полюбила сирники з морквою — у школі їх естетично подають, як в ресторані. І це одразу зацікавлює дітей, вони охоче їдять, - говорить Катерина.

Фізична особа — підприємець Євген Долгий, що організовує питання у СШ-23, розповів, що технологу довелось розробити унікальне меню, яке не тільки буде подобатися дітям та батькам, а й буде недорогим.

- Є зразок меню Євгена Клопотенка, нам подобаються його принципи. Проте тільки набір продуктів там на 40 гривень, а у нас вартість готового сніданку 35. Ми розуміли, що батьки не куплятимуть сніданок за 55-60 гривень, тож мали замінити деякі інгредієнти, щоб від цього не постраждали ні поживна цінність страви, ні її смакові якості. Продовжуємо покращувати меню і сьогодні, удосконалюємо страви. Адже наша головна мета — щоб діти полюбили їсти здорові страви, - резюмував підприємець.

 

 

Також за темою

Роковини найбільшої техногенної катастрофи – вибуху на 4-му реакторі Чорнобильської АЕС. Читати далі

Роковини найбільшої техногенної катастрофи – вибуху на...

Трагедія Чорнобиля змінила світ. Вона показала, наскільки небезпечними можуть бути технології, і яке велике значення має людська відповідальність.
Про актуальні вакансії в підзозділах ЗСУ можна дізнатися в Центрі рекрутингу української армії Читати далі

Про актуальні вакансії в підзозділах ЗСУ можна дізнатися в Ц...

За місяць до запорізького рекрутингового центру української армії звернулося більше 700 людей
Як отримати статус дитини, яка постраждала внаслідок збройного конфліктуЧитати далі

Як отримати статус дитини, яка постраждала внаслідок збройн...

Для батьків та опікунів які з дітьми виїхали з м. Мелітополь, є можливість оформити статус дитини, яка постраждала внаслідок збройного конфлікту.