Municipal Site of Melitopol City, Ukraine
Людям із порушенням зору
Стандартна версія

МЕЛІТОПОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА
ОФІЦІЙНИЙ ІНТЕРНЕТ-ПОРТАЛ

Інформація про місто

70
7676

ГЕОГРАФІЧНЕ РОЗТАШУВАННЯ

 

                                                                                                                     Мелітополь на карті України

           Територіально місто знаходиться на південному сході Україні, на півдні Запорізької області. Його загальна площа становить 49,66 кв км

Близько 70% території міста розташовано на вододілі з середніми висотами 34-40 м, решта – на крутому схилі долини річки Молочної. Територія міста та району розташована в основному в межах Причорноморської низовини. Її поверхня - плоска низовинна рівнина, знижується з півночі на південь, де вона крутим (висотою до 20 м) уступом обривається на березі Азовського моря. На північному сході в межі краю заходять відроги Приазовської височини з позначками абсолютних висот від 150 до 250 і більше метрів над рівнем моря. Найбільшою гідрографічної системою є річка Молочна (довжина - 197 кілометрів, площа басейну — 3450 кв.км), що впадає в Молочний лиман (площа — 168 кв. км.). Відстань міста від Азовського моря становить 50 км.

                                   

    Місто було засновано в 1784 році . Назва міста походить від грецьких слів «мелітос» та «поліс» – «медове місто».

                                                                                                                     Основні дані м. Мелітополя

1

Адміністративна одиниця

м. Мелітополь

2

Площа, км ²

49,66

3

Площа у % до загальної площі країни

0,008

4

Наявне населення станом на 01.01.2018 , тис. осіб

154,0

5

Населення у % до населення країни

0,36

6

Густота населення, осіб/км

3101,0

7

Поштові індекси

72300—324

8

Висота над рівнем моря,м

38

9

Водойма

р. Молочна

10

День міста

Остання неділя вересня

      Мелітополь – єдине місто в Україні, де перетинаються міжнародні автомагістралі Е58 та Е105.

       У місті функціонують: 2 державні університети (агротехнологічний і педагогічний), 4 філіали ВНЗ України, 7 професійних ліцеїв, 3 коледжи.

Мелітополь - один з науково-промислових центрів регіону. Завдяки історичній спадщині, економіко-географічному положенню і підприємливості жителів у місті розвинені такі галузі: машинобудування, легка промисловість та харчова промисловість.

     Одна з основних галузей міста - машинобудування. На території Мелітополя працюють кілька великих і близько 100 середніх і малих підприємств машинобудування, основою виробництва яких є елементна база для авто-, дорожньо-будівельного та сільгоспмашинобудування, а це близько 20 000 найменувань продукції. Основні напрями виробництва:  агрегати, вузли та деталі для сільськогосподарської та автомобільної техніки (двигуни, гідравліка, турбокомпресора, насоси, гильзо-поршнева група, комплекти ГТВ); обладнання спеціального промислового призначення (компресори, холодильні установки, теплові насоси, індукційні печі і ТВЧ); обладнання для потреб агропромислового комплексу та харчової промисловості; спеціальна техніка (гідравлічні авто-підйомники, евакуатори, напівпричепи, автовози).

     У місті наявна загальна веб-платформа для рекламування місцевих потенційних експортерів та їхньої продукції - Інвестиційний портал Мелітополя (http://www.invest-melitopol.gov.ua), який доступний англійською та німецькою мовами.

 

ПАРТНЕРСТВО ТА МІЖНАРОДНЕ СПІВРОБІТНИЦТВО

УЧАСТЬ МІСТА В МІЖНАРОДНИХ ПРОЕКТАХ  

     Мелітополь — перше місто України, яке стало учасником Програми ради Європи  «Інтеркультурні міста» у 2008 році. З часу здобуття членства в проекті представники місцевої влади та учасники програми «Інтеркультурні міста» презентували Мелітополь в Брюсселі, Ліоні, Страсбурзі та інших європейських містах.

         Угода мерів - провідна ініціатива Європейського Союзу, яка охоплює місцеві та регіональні органи влади, які беруть на себе добровільні зобов'язання підвищувати енергоефективність і нарощувати використання поновлюваних джерел енергії на своїх територіях. Мелітополь приєднався до Угоди мерів в червні 2014 року.

       Мелітополь — перше місто на пострадянському просторі, яке стало членом Глобальної мережі ЮНЕСКО міст, що навчаються.

      Мелітополь — учасник проекту Партнерство для розвитку міст (ПРОМІС), який впроваджує Федерація канадських муніципалітетів (ФКМ) за фінансової підтримки Міністерства міжнародних справ КанадиВ рамках цього проекту в Мелітополі з’явилися: маркетингова стратегія та бренд міста; програма просування продукції мелітопольських підприємств на зовнішні ринки та проведений   аналіз місцевого бізнес-клімату зі створеням експортного профілю міста.

     Співпраця з Північною екологічною фінансовою корпорацією НЕФКО дозволила оптимізацувати споживання теплової енергії в бюджетній сфері. В рамках співпраці також реалізований проект по заміні відрізків вуличного освітлення на світлодіодне.

      «Спеціальна ініціатива для України» — проект під патронатом німецької федеральної компанії  Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), який має на меті поліпшити ситуацію з наданням послуг населенню державними установами та групами громадянського суспільства в громадах областей, які приймають внутрішньо переміщених осіб.

      Завдяки співпраці з проектом «Сприяння розвитку соціальної інфраструктури», який реалізується Німецьким урядом через Німецький банк розвитку KfW та Український Фонд Соціальних Інвестицій створено житлові умови для тимчасових переселенців та проведено енергоефективні заходи у дитячих садках.

       Мелітополь став учасником проекту«Місцеве самоврядування і верховенство права в Україні» у 2015 році за результатами конкурсного відбору. Проект реалізується за підтримки Академії Фольке Бернадотта (Швеція) та Асоціації малих міст України за напрямками: підтримка органів місцевого смаоврідування у впровадженні принципів верховенства права в сфері надання публічних послуг; навчальні тренінги; методологічна допомога.

Також за темою

Unbroken MelitopolЧитати далі

Unbroken Melitopol

One year of the occupation of Melitopol